Vid slutet

Som djurägare kommer vi alla till den dag då vi måste fatta beslutet att låta vår familjemedlem somna in. Det är aldrig ett lätt beslut, men ett ansvar man som djurägare måste ta. Man får tänka på att djuren kan slippa onödigt lidande, de har privilegiet att kunna få somna in lugnt utan smärta.

Börja med att boka tid

För att allt ska gå så smidigt som möjligt vill vi att du ringer till vår växel och beställer tid. Om du känner dig osäker på hur du ska göra och hur ditt djurs livskvalitet är, så kan du gärna be oss avsätta tid för att få ditt djur undersökt av en veterinär och få en bedömning av djurets hälsa. Vi har alla stor erfarenhet och det kan vara skönt att prata med någon utomstående. Om du redan har bestämt dig för att avliva, så bör du fundera på om du vill att djuret kremeras eller ej (läs mer nedan).

Att tänka på före besöket

Den som kommer till oss med djuret ska legitimera sig. Kontrollera alltid om djuret har en livförsäkring, för då måste en veterinär undersöka djuret först och sedan skriva ett så kallat livintyg (livskadeanmälan) som skickas till försäkringsbolaget för bedömning av ersättning.

Tänk igenom hur du vill att kroppen ska hanteras efteråt. Du kan välja mellan att låta djuret kremeras eller att ta med det hem. Vid kremering finns möjlighet att få tillbaks askan i en urna (läs mer nedan).

Hur går det till?

På kliniken

Vid ankomst anmäler du dig i receptionen. Här får du legitimera dig, skriva på ett godkännande och betala, vilket vanligen görs i förväg så att du slipper gå ut till receptionen efteråt.

Du väljer själv om du vill vara med under avlivningen eller ej. Det är i de flesta fall tryggare för djuret och kan underlätta sorgearbetet för dig som djurägare att vara närvarande vid avlivningen. Vi respekterar naturligtvis även om du inte vill vara med. Det går då självklart bra att få se djuret efteråt.

Vi försöker alltid att skapa en lugn och värdig stämning och det är viktigt för oss att du känner att du får den tid du behöver för att ta farväl och om du så önskar sitta kvar en stund.

Hund

Avlivning ska vara ett lugnt och värdigt avslut på ditt djurs liv. Veterinären går först igenom hur avlivningen kommer att gå till. Därefter sätter sköterskan eller veterinären en kanyl i ett blodkärl, vanligen på ena frambenet. Sedan avlivningsvästskan getts i kärlet dröjer det inte länge innan hunden avlider, lugnt och utan obehag. Vi kontrollerar sedan noga att hunden är död.

Katt

För katter är det bäst att ge avlivningsvätskan i buken. Detta stressar katten som regel minst. Katten somnar sakta in utan obehag.

Andra smådjur

Kaniner och andra små djur får också avlivningsvätskan direkt i buken. Kaniner somnar oftast långsamt.

Omhändertagandet

Om du vill ta med ditt djur hem, får du med dig kroppen i en kista av kartong. Om kroppen ska kremeras, förvaras den i kylutrymme tills den hämtas av Lekebergs smådjurskremering, som vi samarbetar med sedan länge.

Läs mer om Lekebergs smådjurskremering.