Förebyggande tandvård för hund och katt

Förebyggande tandvård är viktigt för att din katt eller hund vara fräsch i munnen och slippa tandsten och tandlossning. De flesta försäkringsbolag ersätter inte heller kostnader för tandskador, om de inte är orsakade av direkta olycksfall.

Befintlig tandsten måste tas bort!

Tandsten är en förkalkning av den mjuka bakteriebeläggning (plack) som bildas på tänderna. Alla hundar och katter får plack, vilket kan leda till tandköttsinflammation och i förlängningen tandlossning. Tandstensbildningen börjar oftast på utsidan av överkäkens stora kindtänder där spottkörtlarna mynnar ut, men drabbar också tidigt hörntändernas utsidor.

Tandsten måste tas bort och det bästa resultatet får man om katten/hunden sövs och vi avlägsnar tandstenen med hjälp av ultraljud. Då kommer man åt överallt, även på insidan av tänderna och i fickbildningar. Samtidigt kan vi göra en ordentlig undersökning av munhålan, där vi ibland hittar annat som behöver åtgärdas, t.ex. tandlossning. Läs mer om tandvård under fliken VÅR KOMPETENS/Tandvård.

Vad kan du göra för att förhindra tandstensbildning?

1. Daglig tandborstning

Att borsta tänderna dagligen är det enda effektiva sättet att få bort placken. Om placken tas bort ordentligt så bildas ingen tandsten.

Till att börja med räcker det att borsta utsidan av kindtänder och hörntänder, på medgörliga djur gärna även framtänder och insidan av tänderna. Använd en mjuk, vanlig tandborste. Tandkräm kan användas om djuret tycker om den, annars bara vatten. Med daglig tandborstning kan hunden/katten få behålla sina tänder och dina kostnader för tandstenstagning minskas drastiskt!

2. Tuggben och leksaker rengör till viss del tänderna

Speciellt konstruerade tuggben som minskar plackbildning på tänderna finns att köpa i vår butik.

3. Utfodringen har betydelse

Torrfoder (ej uppblött) är bättre än burkmat och husmanskost. Det finns också speciellt utformade torrfoder som minskar plackbildningen. Det kan ges som helfoder eller godis och finns att köpa hos oss.

4. Rengöring med klorhexidin

En annan åtgärd, som kan göras mindre ofta än tandborstning, är att gnugga tandköttet med Hexarinse eller annan klorhexidinbaserad munrengöring för djur. Det är ett mycket bra komplement till tandborstning då det både är bakteriedödande och stannar på tanden ett tag efter behandling.