Huggormsbett

Nu är den sköna våren här men tyvärr följer en del obehagliga företeelser med den. I Sverige är vi ändå förskonade från de flesta giftiga djur, men huggormen finns spridd över i stort sett hela vårt land.
Det är på våren och hösten som det är störst risk för våra hundar att bli huggormsbitna. Då ligger ormarna i solen för att värma sig, men fortfarande är det så kallt att de är relativt långsamma och därför inte hinner undan när våra nyfikna hundar närmar sig. Eftersom de inte hinner ringla undan går de istället i försvar och biter.
Hundar är inte riktigt lika känsliga för huggormgift som människor, men de är betydligt känsligare än katter. Varje år dör i Sverige ca 4% av de hundar som blivit huggormsbitna, men det innebär ju att ca 96% överlever!

Det viktigaste att komma ihåg om olyckan är framme är: Bibehåll ditt lugn! Både hundar och människor kommer att smittas av din sinnesstämning. Och ju lugnare hunden är, desto långsammare sprids ormgiftet i kroppen och ju större möjlighet har hundens kropp att ta hand om giftet.
Det näst viktigaste att komma ihåg är att en huggormsbiten hund alltid skall under veterinärvård!
Om det är en liten hund så bär du den till bilen eller hem direkt. Håll gärna den skadade kroppsdelen lägre än hundens hjärta om det går. Om hunden är för stor för att bära så stanna kvar där du är och låt hunden ligga stilla och vila i 30 minuter. Därefter går du så långsamt som möjligt kortaste vägen till bilen eller hem. Sen åker du direkt till veterinären. Ring gärna veterinären och tala om att ni är på väg, då kan vi förbereda för att så snabbt som möjligt ge din hund bästa vård.
Nu är du bättre förberedd om olyckan är framme! Så passa ändå på att vara ute mycket i skog och mark med din hund under den sköna våren och hösten!