Skotträdsla och fyrverkerier

Hund och fyrverkerier? Några råd för hur din hund bäst klarar fyrverkerierna på nyårsafton
Smällare och raketer är ett stort problem för vissa hundar och katter. Tiden runt nyår och påsk är svår för oss smådjursägare. En del hundar och katter klarar smällandet utan problem.

Några allmänna råd för att minska skotträdsla inför nyårsafton

1. Lämna inte hunden ensam.

2. Ha hunden i ett rum där den känner sig trygg där den vill vara med leksaker, filt, sovkorg som den är trygg med. Dra för gardiner, men ha rummet upplyst, stäng dörrar och sätt på musik som lugnar hunden men som tar bort ljudet från smällarna.

3. Låt hunden vara tillsammans med en orädd hund, om ni har möjlighet. Förutsatt att de känner varandra sedan innan och är trygga med varandra. Att leka (inte för uppspelt/stressat) med den andra hunden kan övertyga den rädda hunden om att det inte är något farligt.

4. Öronproppar; Vänj gärna hunden vid att ha fetvadd eller motsvarande i öronen i god tid innan nyår.

5. Rasta alltid hunden i koppel hela vägen fram till och med nyårsafton, så att den inte rymmer om någon smäller av en smällare. Rasta gärna den rädda hunden ute på landet. Tag bilen och kör ut där det är mindre smällare än i ett tätbebyggt område. På nyårsafton rasta hunden tidigt innan det mesta av smällarna har börjat. Om ni behöver gå ut och rasta senare, gå bara ut utanför dörren för att rasta en snabbis. Undvik att rasta hunden när det smäller som mest.

6. Håll dig lugn/neutral när det smäller. Om du blir orolig och rädd så märker din hund detta.

7. Engagera hunden i aktivitet. Ett exempel är att ge hunden ett märgben eller någon aktiveringsleksak fylld med godis.. Det kan ge annat att tänka på och hålla hunden sysselsatt.

8. Om hunden blir orolig – ömka eller bestraffa inte hunden. Generellt när det gäller rädslor av olika slag så skall man inte ”ta i med hårda tag”, eftersom det bara förstärker rädslan. Det är viktigt att man begränsar de gånger hunden utsätts för rädslan och kroppens stress-system sätts i gång, då en hund som är mycket rädd mår dåligt både fysiskt och psykiskt.

9. Träna hunden att smällare inte behöver vara farligt. Börja i god tid. Stärk hundens självförtroende och hunden allmänt. Vet man om att hunden är rädd för smällare kan man i god tid vänja hunden t.ex. genom att närma sig det den är rädd för i små doser och med positiv förstärkning. För en skotträdd hund kan man ta reda på när den lokala skytteföreningen har träning. Man åker dit innan för att hitta en lugn miljö på säkert ljudavstånd till föreningen. Sedan börjar man med att åka ut och rasta en kort promenad med godis och i lugn/positiv stämning på ett avstånd där ljudet från skotten knappt hörs. Sedan närmar ni er ljuden långsamt! Det finns också ljudfiler att ladda ner på datorn. Gå till http://www.adaptil.com/se/.

10. Res bort med hunden till en lugnare plats! Bor du i stan och har en mycket rädd hund är det bästa att åka ut till vännerna på landet till nyår. (Vill de inte bjuda hem dig så kan de kanske erbjuda sig att passa din hund?)

11. Till sist – kan drömmen om ett raketfritt nyår kanske bli verklighet trots allt? För den som vill kosta på sig finns nu en lite udda lyx och möjlighet till en lugn nyårshelg för hunden och dess ägare, finns nu möjligheten att boka in sig på hotell vid Arlanda där det är fritt från smällare. T.ex. kan nämnas att Clarion hotel har öppnat portarna för inte mindre än 156 hundar och deras ägare. Även katt- och en papegoj-ägare lär ha nappat på detta erbjudande. Hundarna fick naturligtvis inte följa med in i restaurangerna, men det var fritt fram att sällskapa i lobbybaren. Så varför inte vända problemet till en lyxig och trevlig nyårsafton tillsamman med andra hundvänner och dels en helg helt utan raketer och smällare för deras hundar? Det finns flera hotell och ställen som tar emot människor och djur t.ex. Härinne slott.

Om du vet att din hund får riktig panik – besök din veterinär och diskutera de alternativ som finns. Det finns flera receptfria preparat som du kan köpa på Animalen.

För hund finns

• DAP/Adaptil (som innehåller lugnande doftferomoner. Kan ge en synergistisk verkan i samverkan med Zylkéne).

För hund och katt finns

• Calmex (innehåller en blandning av ingredienser för att producera en synergistisk effekt som modulerar neuronöverföring i hjärnan, som enligt tillverkaren ger omedelbar avspänning) Observera att vissa mediciner ska ej kombineras med Calmex vilket du kan diskutera med din veterinär.

• Zylkéne (innehåller ämnen från kons råmjölk med ämnen som frigör oxytocin – det välbefinnande hormonet. Likt doftferomonerna är det inget läkemedel utan ofarligt kosttillskott som fungerar på många hundar. Att ge DAP och zylkène samtidigt kan ge en synergistisk verkan). Det fungerar inte för alla men många blir hjälpta på så vis att de inte reagerar lika starkt på smällarna. Deras toleranströskel höjs men de blir inte sederade.

Ibland krävs det receptbelagda mediciner som t.ex. verkar lugnande och andra som huvudsakligen dämpar ångesten utan att hunden blir yr och trött.
Dosen varierar både från individ till individ men även hundens storlek har betydelse.
Ibland fungerar dessa medel – ibland fungerar de inte alls.
Har huden nedsatt funktion i vissa organ kan några av dessa receptbelagda mediciner vara rent skadliga. Rådgör därför alltid med din veterinär innan du medicinerar din hund.
Du kan läsa mer om olika möjligheter på Smällarupprorets webbplats. (www.smallarupproret.se)
Kennelklubbens hemsida; (www.skk.se/hundagande/tips-och-rad/skotsel/smallare-och-fyrverkerier)