ID-märkning

ID-märkning av hund

Sedan 2001 är det lagstadgat att alla hundar i Sverige skall vara id-märkta med ett unikt id-nummer. Numret är kopplat till Jordbruksverkets centrala hundregister, där ska det finnas uppgifter om varje hund och dess ägare.

Du är skyldig att märka och registrera din hund innan den är fyra månader gammal. Om du köper en hund som är äldre än tre månader ska du märka och registrera den inom fyra veckor. Om du köper en hund som redan är märkt och registrerad ska du anmäla att den fått ny ägare. Du ska också anmäla till registret om hunden dör, om du byter namn på hunden, om du flyttar eller om förhållandena ändras på annat sätt.

En veterinär får märka hunden antingen med mikrochip eller med en tatuering. Mikrochip injiceras under huden i nacken, medan tatueringen i vänster öra görs med en speciell tång under narkos. Om du är osäker på vilken metod som passar din hund kan du fråga din veterinär.

Ska du ut och resa med din hund ska den märkas med mikrochip. En hund som endast är tatuerad före den 3 juli 2011 och har ett pass eller veterinärintyg för införsel där detta framgår behöver dock inte märkas om. Rekommenderat är ändå att chipmärka sin hund för att minska eventuella misstag vid gränserna.

ID-märkning av katt

Det finns ännu ingen lag på att katter måste vara id-märkta, men det rekommenderas av de flesta veterinärer.

Även katter kan chipmärkas och/eller få en tatuering i örat. Fördelen med öronmärkning är att man direkt ser att katten ägs av någon om den hittats skadad eller bortsprungen. Nackdelen kan vara att tatueringen ibland kan bli svårläst med tiden. En god idé kan vara att ID-märka katten med både tatuering och chip.

Vid utlandsresa måste katten vara id-märkt med chip. En katt som har en läslig tatuering som är gjord före den 3 juli 2011 och har ett pass eller veterinärintyg för införsel där datumet för tatueringen framgår behöver inte märkas om.