Kastrera hund

Om din hund inte är ett potentiellt avelsdjur eller en utställningshund finns det flera fördelar med att kastrera den. Till exempel minskar risken för juvertumörer och prostataproblem drastiskt. Du slipper också bekymmer med oönskad dräktighet och hanhundar som matvägrar och ylar för att grannskapets tikar löper.

Många gånger är hanhundens temperament anledningen till att ägaren vill genomföra en kastrering. I de allra flesta fall blir hanen lugnare och könsdriften försvinner till stor del. Dock kan exempelvis revirmarkering och aggressivitet finnas kvar även efter kastreringen om den gjorts efter det att hunden utvecklat vanorna.

Kastrering innebär att testiklarna avlägsnas på hanhunden, medan livmoder och äggstockar tas bort på tiken. Vid kastrering förlorar båda förmågan att fortplanta sig och tiken kommer heller inte att löpa. Båda hanar och tikar kan kastreras från 6 månaders ålder.

Det är viktigt att tänka på att en kastrerad hund sänker sin ämnesomsättning och blir hungrigare. För att tillmötesgå det behovet så är det bra att ge ett foder som är anpassat för kastrerade hundar. Risken är annars att hunden blir tjock, vilket kan medföra en rad olika sjukdomar. Lämpligt foder för kastrerade hundar finns att köpa i vår butik.

Tikar kan även drabbas av urininkontinens efter kastrering, men det kan oftast behandlas framgångsrikt.

Tik

Tikar behöver inte ha löpt före kastrering. De ska dock inte vara mitt under löp p.g.a. ökad blödningsrisk.

Kastreringen – så går den till

Vid kastrering av en tik tas äggstockarna och livmodern bort. Kastreringen sker i full narkos och i samband med operationen ges smärtstillande medicin. Du får lämna din hund hos oss på morgonen och hämta henne på eftermiddagen.

Kastrationen är ett bukingrepp och därför är det viktigt att man försöker hålla hunden i stillhet tills stygnen tas bort efter 10-12 dagar. Hunden rastas bara försiktigt i koppel för att minska påfrestningen på bukväggen och såret. Hunden ska ha krage på sig så att hon inte slickar på såret eller biter bort stygnen. Numera kan man också sy med en typ av stygn som försvinner av sig själva.

Hanhund

En hanhund ska vara minst 6 månader innan han kastreras. Många hanhundar har en stark könsdrift och kan må väldigt dåligt när det är mycket löptikar runt omkring. En kastrering kan dämpa detta och man kan uppleva att man får en mer lugn hund.

Kastreringen – så går den till

Kastrering av hanhundar är en enklare operation än kastrering av tikar, då det inte är ett bukingrepp. Du får lämna din hund hos oss på morgonen och hämta honom på eftermiddagen.

Kortfattat innebär operationen att man tar bort testiklarna och knyter av kärl och sädesledare, därefter syr man huden med stygn som tas bort efter 10-12 dagar. De flesta hundar behöver krage efter operationen för att inte bita och slicka på såret.

Ett fåtal hanhundar är vad man kallar kryptorkida, vilket innebär att endast en av testiklarna har vandrat ned i pungen. Den andra kan antingen ligga på väg ned i ljumsken, eller finnas någonstans i buken. Även kryptorkida hundar kastreras, men detta är en något mer komplicerad och tidskrävande operation.

Kemisk kastrering

Som alternativ till kirurgisk kastrering finns på hanhund möjlighet att kastrera den kemiskt. Detta görs med hjälp av ett implantat, Suprelorin, som placeras i underhuden. Hunden behöver inte sövas. Medlet har effekt i ca 6 månader och gör att hundens testosteronnivåer blir lika låga som av en kirurgisk kastrering. Spermieproduktionen upphör och testiklarna blir mindre. Den första tiden stiger dock testosteronet, så det kan initialt ha motsatt effekt.

Efter att medlet slutat verka tar det olika lång tid innan hunden återfår sina normala testosteronnivåer igen. Kemisk kastrering rekommenderas inte till individer som ska användas i avel. För- och nackdelar liknar dem vid kirurgisk kastrering. Många väljer att prova en kemisk kastrering innan man beslutar sig för en kirurgisk.