Kastrera kanin/marsvin

Kastrering av marsvin och kaniner blir allt vanligare i takt med att de blir vanligare som sällskapsdjur.
Oftast görs kastreringen för att förhindra uppkomsten av livmodercancer som är mycket vanligt hos kanin. Marsvinshonor utvecklar lätt äggstockscystor och kastreras då till följd av detta. Hanarna kastreras oftast för att minska risken för slagsmål om man har flera hanar ihop, men också för att minska risken för parning om burkompisen är en hona.
Det är viktigt att kaniner och marsvin äter fram till operationen och också direkt efter, för att inte mag-tarmfloran blir rubbad. De ska alltså INTE vara fastande före operationen!

Hona

Operationen sker i full narkos och äggstockar och livmoder tas bort. Oftast sys huden med tråd som löser upp sig själv. Du får lämna din kanin/ditt marsvin hos oss på morgonen och hämta henne på eftermiddagen.

Operationen sker i full narkos och äggstockar och livmoder tas bort. Oftast sys huden med tråd som löser upp sig själv. Det är viktigt att djuren äter fram till operationen och också direkt efter så att inte mag-tarmfloran blir rubbad. Ingen svält före operationen alltså!

Hane

Kastrering sker i full narkos och efter att testiklarna avlägsnats sätts suturer i huden. Suturerna löses upp av sig själva och behöver ej tas bort. Du får lämna din kanin/ditt marsvin hos oss på morgonen och hämta honom på eftermiddagen.

OBS! Spermier kan leva upp till 3 veckor efter kastreringen och hanen bör därför inte sättas ihop med honan tidigare än så.