Kastrera katt

Om din katt inte ska användas i avel bör du låta kastrera den. Kastrerar du din katt undviker du oönskade kattungar och slipper kattens doftmarkeringar. Katten skriker inte efter det motsatta könet, den blir lugnare och stannar hemma mer, därmed undviker ni också många otrevliga slagsmål.

För katter rekommenderas normalt att både han- och honkatter kastreras från 6 månaders ålder. Observera att katter ibland kan bli könsmogna tidigare!

I samband med kastreringen brukar vi rekommendera id-märkning (tatuering i örat) för dem som vill. På så sätt slipper man söva ytterligare en gång för eventuell id-märkning senare i livet. Id-märkning med mikrochip under huden i nacken kan dock göras senare, då det inte kräver att djuret sövs.

Det är viktigt att tänka på att en kastrerad katt sänker sin ämnesomsättning och blir hungrigare. För att tillmötesgå det behovet så är det bra att ge ett foder som är anpassat för kastrerade katter. Risken är annars att katten blir tjock, vilket kan medföra en rad olika sjukdomar. Foder för kastrerade katter finns att köpa i vår butik.

Hona

Honkatter behöver inte ha löpt före kastrering. De ska dock helst inte vara mitt under löp p.g.a. ökad blödningsrisk.

Hur märker man att katthonan löper?

En katthona får inte ägglossning vid löpet utan först vid parningen. Det gör att hon inte blöder som en tik (honhund) gör. När katthonan löper går hon hukad med svansen åt sidan, rullar runt på marken och ropar högt för att locka trånande hanar. Under den här perioden äter hon inte speciellt mycket. Honor som löper ofta magrar av, blir rastlösa, tappar päls och mår inte speciellt bra. Vissa honor urinmarkerar under löpet. Matte och husse kan även få sin nattsömn störd när katten löper.

Kastreringen – så går den till

Kastreringen av en honkatt sker i full narkos och i samband med operationen ges smärtstillande medicin. Vid kastreringen tas äggstockar och större delen av livmodern bort. Du får lämna din katt hos oss på morgonen och hämta henne på eftermiddagen.

Kastreringen är ett bukingrepp och därför är det viktigt att man försöker hålla katten i stillhet tills stygnen tas bort efter 10-12 dagar. Detta behövs för att minska påfrestningen på bukväggen och såret. Katten ska ha krage på sig så att hon inte slickar på såret eller biter bort stygnen. Numera kan man också sy med en typ av stygn som försvinner av sig själva.

P-piller

P-piller är ingen långsiktig lösning för en katthona. De kan medföra en del biverkningar, bl.a. ökar risken för elakartade juvertumörer och livmoderinflammation. P-piller är inte heller ett helt säkert preventivmedel, då katten kan kräkas upp eller spotta ut pillret när du inte ser.

Hane

En hankatt kan bli könsmogen redan vid sex månaders ålder. Då luktar urinen extra starkt och för dig som har innekatt är detta mycket tydligt. Du kan få besvär med urinmarkering, det vill säga att hankatten kissar in sitt revir inomhus. Han blir rastlös, kan matvägra och kallar på honor ofta och högt.

Kastreringen – så går den till

Kastrering av hankatter är en enklare operation än kastrering av honkatter, då det inte är ett bukingrepp. Även hankatter sövs men inga stygn sätts i huden utan såret lämnas att läka öppet. Du får lämna din katt hos oss på morgonen och hämta honom på eftermiddagen.

Oftast är hankatterna obekymrade efter ingreppet och väldigt få bryr sig om sitt sår. Om katten slickar på såret måste kragen på, men detta behövs alltså sällan.