Sköta sjuk gnagare

Det kan vara svårt att upptäcka att en gnagare är sjuk eftersom de sällan visar tidiga tecken på sjukdom, som minskad aptit, mindre eller annorlunda avföring eller att de inte rör sig lika mycket. Anledningen till detta är att de i naturen är bytesdjur och att det är livsnödvändigt att inte visa sig svaga inför rovdjuren och sin flock.

En sjuk kanin/gnagare bör hållas i en lugn ren miljö och tas bort från den övriga flocken. Det är mycket viktigt att djuret får i sig mat så att tarmarna hålls igång hela tiden.

Om inte djuret äter måste man mata det, förslagsvis med en slags flytande höblandning som heter Critical Care (finns att köpa hos oss). Det är bra om man kan få i djuret ca 100 ml av denna blandning/kg kroppsvikt under ett dygn. OBS! Fördelas på många givor.

Håll uppsikt på att avföringen ser normal ut! Det måste komma avföring, men djuret skall inte ha diarré. I så fall måste veterinär kontaktas.

Mediciner

Mediciner till kaniner och gnagare är oftast i flytande form och ges direkt i munnen. Vissa mediciner kan smaka lite illa och då kan det vara snällt att ge något gott efteråt, till exempel morotspuré eller mosad banan.

Enklast är att inte ge medicinen direkt framifrån eftersom gnagare har stora gnagartänder där. Spruta i stället in medicinen bakom dessa – från sidan av munnen. Om djuret sprattlar kan det vara till hjälp att vira in det i en handduk eller en filt så att bara huvudet sticker fram. Då brukar det vara enklare att komma åt.