Utlandsresa med djur

Resa utomlands med hund

Att resa utomlands med sin hund omfattas av många regler. För att få reda på vilka regler in- och utresebestämmelser som gäller för just det land du tänker besöka rekommenderas Jordbruksverkets hemsida.

Alla hundar inom EU ska märkas med mikrochip och ha EU-pass. En hund som endast är tatuerad före den 3 juli 2011 och har ett pass eller veterinärintyg för införsel där detta framgår behöver dock inte märkas om. Rekommenderat är ändå att man chipmärker sin hund för att minska eventuella misstag vid gränserna.

Förutom de krav som finns på bland annat rabiesvaccinering (läs mer under vaccinationer), kan det vara bra att tänka på följande för att skydda din hund inför resan:

Hjärtmask

I södra delarna av Europa bör förebyggande behandling ges mot hjärtmask en gång/månad från och med en månad efter utsatthet för myggor till och med en månad efter hemkomst.
Interceptor, Advocate och Stronghold kan användas. Dessa är receptbelagda mediciner och skrivs ut av veterinär.

Brun hundfästing

Scaliborhalsband bör användas för att minska risken att hunden angrips av den svårbehandlade bruna hundfästingen som finns i södra Europa. Denna fästing har under 2011 även hittats i Skåne på hundar som varit utomlands. Halsbandet skall sättas på ca 1 vecka före avresa.

Övriga Vaccinationer (förutom rabies) att uppdatera

Leptospiros är en allvarlig bakteriesjukdom som kan drabba både hundar och människor. Smitta sker oftast via urin från hund, gnagare och förorenade vattensamlingar. Leptospiros ger kroniska, kvarstående besvär i lever eller njurar. Hundar som bara reser i Norden behöver normalt inte vaccineras mot leptospiros. För hundar som ska vistas vid vatten, i skog och mark, i hundrika miljöer eller i lantbruksmiljö i övriga Europa rekommenderas emellertid vaccination mot leptospiros.
Grundvaccinationen bör bestå av 2 vaccinationer med 3-4 veckors intervall. Den 2:a vaccinationen ges 1-3 månader före utresan.

För hundar som reser mer sällan än en gång per år kan denna procedur upprepas inför varje resa.

Regelbundet resande hundar (dvs. hundar som reser utomlands en eller flera gånger per år) eller hundar som ska vistas utomlands i riskmiljöer länge bör hållas kontinuerligt vaccinerade mot leptospiros. Första revaccinationen ges inom sex månader från grundvaccinationen, därefter revaccineras hunden med högst ett års intervall.

Leishmanios är inte en inhemsk infektion men den har på senare år diagnostiserats i Sverige hos flera hundar som importerats från och/eller vistats i sydeuropeiska länder som Spanien, Grekland, Portugal och Frankrike. Det är en allvarlig parasitsjukdom som sprids med sandmyggor och oftast leder till allvarlig kronisk systemsjukdom. Leishmanios saknar för närvarande behandling som botar hunden.

För att undvika leishmanios bör hunden behandlas med profylaktiska åtgärder som användande av myggrepellerande veterinärmedicinska preparat med indikation för just detta. Särskilt under kvällar och nätter (sandmyggorna är mest aktiva i skymning och gryning) bör hunden också skyddas med hjälp av myggnät eller genom inomhusvistelse.

Man kan även vaccinera hunden mot Leishmanios.

Grundvaccination: Första dosen från 6 månaders ålder, andra dosen 3 veckor senare och tredje dosen 3 veckor efter 2:a injektionen. Årlig revaccination med engångsdos. Skydd uppnås ca 4 veckor efter tredje vaccinationen.

Avmaskning mot dvärgbandmask

Vissa länder kräver att hunden ska vara avmaskad mot rävens dvärgbandmask. Antingen får du själv avmaska och skriva på ett intyg att det blivit gjort, eller också krävs intyg av veterinär. Läs mer på Jordbruksverkets hemsida om vad som gäller för olika länder.

Resa utomlands med katt

Att resa utomlands med sin katt omfattas av många regler. För att få reda på vilka in- och utresebestämmelser som gäller för just det land du tänker besöka rekommenderas Jordbruksverkets hemsida.

Id-märkning med chip, EU-pass samt rabiesvaccination är krav till många länder, liksom för införsel av katten till Sverige.

Resa utomlands med kanin och gnagare

Att resa utomlands med sin kanin eller gnagare omfattas av många regler. För att få reda på vilka in- och utresebestämmelser som gäller för just det land du tänker besöka rekommenderas Jordbruksverkets hemsida.